Basketbalový klub mládeže Nitry

BKM SPU NITRA

Železničiarska 15
Nitra
94901
Instagram: @bkmspunitra

bkmspunr@gmail.com

Urban: Neľutujem rozhodnutie prihlásenia do súťaže

16.12.2014 15:31

Kategória mladších minibasketbalistov začala fungovať iba v tomto súťažnom ročníku, to však nemení nič na fakte, že hráči v nej dosahujú viac než dobré výsledky. Veľkou mierou prispieva k tomu aj skúsený kormidelník Ľubomír Urban, ktorý má na starosti toto družstvo a práve počas uplynulého víkendu urobilo pravdepodobne rozhodujúci krok k dobrému vstupu do nadstavbovej časti. O súťaži a mnohom inom sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

 

- Ako hodnotíte doterajší priebeh účinkovania vašich zverencov?

"Prekvapujúco pozítivne môžeme hodnotiť toto obdobie, vzhľadom k tomu, že sme pred začiatkom nového ročníka uvažovali o tom, či do neho nastúpime. S družstvom sa pracuje približne tri roky a postupnými krokmi sa družstvo nabaľovalo. Už sme si aj mysleli, že by mohlo hrať súťažné zápasy, ale nevedeli sme o tom, na akom stupni je naša konkurencia."

 

- Neľutujete rozhodnutie prihlásenia družstva do súťaže?

"Váhali sme, pretože väčšina tímu je ročník narodenia 2005 a tí budú hrať regulérne až v nasledujúcom ročníku. Prvé výsledky ukázali, že sme sa zbytočne strachovali a vlastne sa môžme bez problémov konfrontovať s našimi rovesníkmi v regióne, napriek tomu, že v niektorých družstvách prevyšujú ročníky 2004 alebo družstvá mimo súťaže majú dokonca starších hráčov. Aj keď výsledky v tejto vekovej kategórii nie sú až tak dôležité, tak sú optimistické a motivujúce pre deti v ohľade na pokračovanie ich basketbalového tréningu."

 

- Ste spokojný s predvedenou hrou?

"Moc sa ani nedá hovoriť o hre ako skôr o individuálnom raste jednotlivcov. Vidíme postupom času v príprave a aj v samotných stretnutiach pokrok hráčov, ktorí začínajú nadobudávať základné basketbalové zručnosti, tie sú už na slušnej úrovni."

 

- Ako sa javia jednotlivci v tíme?

"V tíme môžme nájsť hráčov, ktorí sú motivačne naladení na dosiahnutie vyšších basketbalových cieľov. Aj to sú dôvody, prečo sa s týmto kolektívom dobre pracuje. Táto práca je aj taká satisfakcia, keďže si to tie deti zaslúžia a vážia."

 

- Aké sú vaše ďalšie ciele v tejto kategórii?

"Hlavným cieľom je neustále dopĺňanie družstva, pretože dnes vieme, že v budúcom ročníku sa chceme oprieť o ročník 2005 a radi by sme privítali nové tváre v kolektíve aj touto cestou, ak by niekto zachytil tento článok, tak by sme boli radi, ak by sa rodičia, ktorí majú svoje deti narodené v tomto období prišli pozrieť k nám na tréningy. Boli by sme veľmi šťastní, ak by sme mohli privítať ďalších záujemcov o basketbal."

 

- Počas víkendu ste vyhrali kľúčové stretnutia proti Leviciam, čo pre vás tento fakt znamená?

"V prvom rade je to potešujúce, pretože sme sa posledné dva-tri týždne stretávali so zdravotnými problémami, čo je v tomto období bežné. Dokonca hrozilo, že nás nebude ani 10 na zápas s Levicami (poz. minimálny počet hráčov na zápasovej súpiske v tejto kategórii je 10). Nakoniec sa nám však podarilo naplniť súpisku, ale tiež sme nevedeli ako budeme reagovať bez jedného dôležitého hráča nášho tímu - Ondreja Kapustíka, ktorý doposiaľ v každom stretnutí výraznou bodovou mierou prispieval ku našim konečným výsledkom. Preto sme ostali výlučne na ročníku 2004, s ktorým sme nevedeli do čoho ideme, ale s potešením nakoniec môžme konštatovať, že naši hráči sa vyrovnali so situáciou perfektne. V podstate sme dosiahli hladké víťazstvá, ktoré sú dôležité s ohľadom na ďalší vývoj súťaže, keďže výsledky zo základnej časti sa prenášajú do nadstavby, kde by sme sa eventuálne mali stretnúť s Interom, Karlovkou a Malackami o postupové miesta na Majstrovstvá Slovenska, na ktoré sa prebojujú dva najlepšie postavené tímy."

 

- Aká je z vášho pohľadu úroveň tejto kategórie?

"Úroveň súťaže môžem zhodnotiť ako veľmi solídnu, vyzdvihujem počet družstiev, čo je prekvapujúce a tento fakt nám môžu závidieť na strednom a východnom Slovensku. V našej oblasti máme 11 tímov, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín, v porovnaní so Stredom a Východom, kde ich je cca. 5-6. Je to dobrá konkurencia, čo je dobré pre basketbalový vývoj chlapcov na Slovensku."

 

- Na čo sa chcete zamerať do budúcnosti s týmto družstvom, s touto kategóriou?

"Samozrejmosťou je usilovať sa o čo najlepší výsledok, ale nad tým je úloha, ktorá je dôležitejšia. Chceme pomôcť talentovaným hráčom, ktorí ukazujú, že na to majú, aby dosahli svoj maximálny potenciál. Ďalej je to nájsť v Nitre alebo v blízkom okolí aj za pomoci susedných miest, s ktorými sme sa stretávali (Galanta, Komárno alebo Sereď) hráčov, ktorí budú môcť doplniť naše družstvo postupne tak, aby sme napĺňali ideu mládežnického basketbalu v tom zmysle, že by sme boli regionálnym centrom prípravy hráčov nadväzujúc na Športové Gymnázium. Tak isto ako aj v iných vekových kategóriách, aj v našej kategórii je hlavným cieľom vychovať basketbalistov minimálne pre najvyššiu súťaž, pre reprezentáciu Slovenska, prípadne pre vyššiu úroveň európskeho basketbalu. Je to veľmi smelý plán, ale myslím si, že iné ciele ani nemá význam vytyčovať si. Robíme to všetko preto, aby sme našli potencionálne talenty, ktorým umožníme využiť naše podmienky na svoje zdokonaľovanie."

bkmspunitra.sk