Basketbalový klub mládeže Nitry

BKM SPU NITRA

Železničiarska 15
Nitra
94901
Instagram: @bkmspunitra

bkmspunr@gmail.com

Tréner Gabriel hodnotí medzinárodný turnaj v Nitre

16.09.2013 11:46

Úroveň predsezónneho turnaja žiakov U14 bola tradične vysoká napriek tomu, že tentokrát pozvané české družstvá svoju pôvodne prisľúbenú účasť odriekli.

 

Vysokú kvalitu turnaja organizátori zabezpečili účasťou popredných domácich družstiev z MSR 2013 a to 2. Levice, 3. B. Bystrica, 4. BKM SPÚ Nitra a tradične silnej Prievidze. Keďže zo zahraničných družstiev sa na turnaji predstavili špičkové srbské družstvo KK Sloga Kraljevo a z maďarských Akadémia DK Szekesfehervár o kvalitu bolo postarané.

 

Prísľub kvality svojou hrou potvrdili najmä 3 tímy v poradí Levice, Sloga a Akadémia DK Szesfehervár. V tesnom závese za nimi domáce družstvo BKM SPÚ Nitra, B. Bystricu a Prievidzu turnaj nezastihol v optimálnej forme.

 

Domáce družstvo sa predstavilo v novej sezóne sympaticky, dravo a bojovne. Na začiatku sezóny ako obyčajne nie s vyzretým a vyváženým výkonom, chýbala najmä organizácia hry v útoku, tiež spolupráca dvojíc a trojíc. Oproti predchádzajúcej sezóne aj menším počtom nevynútených chýb a väčším počtom získaných lôpt v poli. To dáva nádej na nadviazanie na úspešnú sezónu 2012/13.

 

Turnaj dal odpoveď aj na, v odborných kruhoch často vyslovovanú, otázku ako je možné, že slovenské chlapčenské družstvá v 13 a 14 rokoch sú vyrovnané zahraničným a v ďalších rokoch nám tieto „ujdú“ a už na majstrovstvách Európy U16 sme na dne basketbalovej Európy.

 

KK Sloga Kraljevo prišlo na turnaj s družstvom o pol hlavy vyšším ako domáce družstvo /a to patrí vo svojej kategórii na Slovensku k najvyšším/. Stredný rozohrávač Markovič /zaradený trénermi do All stars/ podľa odhadu má dnes 190 cm, ešte porastie a pohybovo nezaostával ani za veľmi agresívnymi levičanmi, ale čo bude o 2 roky... Ak sa chceme vyrovnať Európe aj v U16 resp. U18, musíme nájsť vysokých chlapcov, s nimi trpezlivo pracovať a potom možno.

 

Záverom dovolte mi poďakovať najmä p. Sárazovi za jeho veľkú pomoc pri organizácii turnaja a najmä zabezpečenie jeho priebehu počnúc ubytovaním až po starostlivosť o hostí, rozhodcov a funkcionárov. Rovnako p. Medovi za celkový servis okolo družstva nielen na turnaji ohľadom plagátov, upomienkových predmetov, tričiek pre chlapcov a iné. Tiež by som chcel poďakovať aj maminám za „telesné pôžitky“ v podobe koláčov, mufín, obložených mís, ovocia, klobás slaného pečiva menovite dámam Špitálskej, Sárazovej, Magušinovej, Matúšovej, Vaššovej, Šimekovej a Horinkovej, dúfam, že som na žiadnu nezabudol.

 

Tiež chcem poďakovať mestu Nitra za príspevok na turnaj v hodnote 500 €, čím čiastočne pomohol vykryť náklady spojené s usporiadaním takéhoto turnaja.

bkmspunitra.sk, Ing. Štefan Gabriel