Basketbalový klub mládeže Nitry

BKM SPU NITRA

Železničiarska 15
Nitra
94901
Instagram: @bkmspunitra

bkmspunr@gmail.com

Tomek: Nemal by som reagovať prchko, ale zachovať si chladnú hlavu

29.04.2024 08:31

Ako prví sa s aktuálnym ročníkom rozlúčili starší žiaci Nitry. Zverenci trénera Branislava Tomeka bojovali v skupine SILVER Stred a sezónu zakončili na ôsmej priečke. Ako je s hrou svojho družstva spokojný bývalý hráč extraligových paluboviek? 

                  

"Priznám sa, že sezóna sa mi hodnotí ťažko. Prehrali sme väčšinu zápasov a počas nich prevládalo v našej hre viac negatívnych vecí ako tých pozitívnych:" hodnotí na úvod tréner. Starší žiaci si do ligovej tabuľky pripísali body za štyri výhry a dvanásť prehier čo ich umiestnilo na ôsmu pozíciu. "Všetci hráči, ktorí nastúpili do zápasov, by mali hrať ako jeden tím, pretože jeden hráč nezmôže nič. V stretnutiach nám podľa môjho názaru chýbalo väčšie nasadenie a hlavne bojovnosť. Mali sme problémy hlavne s doskakovaním či už obranným alebo útočným. A v neposlednom rade veľké množstvo stratených lôpt. Samozrejme odohrali sme aj stretnutia, kde chlapci podali bojovný výkon a súpera dokázali potrápiť, máme však čo zlepšovať:" ponúka objektívny pohľad na hru Nitranov ich "kormidelník". V tejto sezóne sa v našom klube kladie dôraz nie len na kvalitu tréningového procesu, ale aj ich kvantitu. Ako sa bývalý hráč slovenských paluboviek díva na prístup mladých hráčov k samotným tréningom a celkovej fyzickej príprave?

 "Vždy sa snažím svojim zverencom prízvukovať, že to ako hráč pristupuje k tréningom sa odzrkadlí v zápasoch či už pozitívne, ale aj negatívne. Chlapcom možno chýba troška zodpovednejší prístup. Jedna základná rada pre všetkých, ktorých chcú niečo dokázať: trénujte vždy na sto percent." 

 

 

 

 

Branislav Tomek sa do našich štruktúr pripojil vlani, kedy začal s prípravou detí na basketbal. Tento rok bol teda pre neho premiérou na trénerskom poste a vo vedení svojho družstva v súťažnom tempe. "Táto sezóna mi dala veľmi veľa. Ako tréner som zodpovedný za to, čo sa deje na palubovke, ale aj mimo nej. Aj keď nejde všetko podľa mojich predstáv, musím k tomu zaujať postoj a so situáciou sa popasovať:" reaguje na margo svojej novej pozície. Tak ako na hru svojho celku zaujal objektívne stanovisku aj k svojej súťažnej premiére. Našiel nedostatky, ktoré potrebuje "doladiť". "Zmeniť by som mohol hlavne to, že ako tréner by som niekedy nemal na hráčov reagovať tak prchko, ale snažiť sa zachovať si chladnu hlavu. No niekedy sa to jednoducho nedá:" dodáva. 

              

Aj napriek tomu, že sa sezóna pre našu "pätnástku" skončila, hráči pokračujú v príprave na tú nasledujúcu a na pôsobenie v ďalších vekových kategóriach.

Autor a foto: Daniela Okošová