Basketbalový klub mládeže Nitry

BKM SPU NITRA

Železničiarska 15
Nitra
94901
Instagram: @bkmspunitra

bkmspunr@gmail.com

Ohliadnutie sa za sezónou očami trénera Štefana Gabriela

23.05.2013 10:57

SEZÓNA 2012/2013 U13 chlapci 2 000 a mladší                                              

 

Vážení športoví/basketbaloví priatelia, dovoľte mi pár slov po skončení najúspešnejšej sezóny 2012/2013 družstva U13 v našom klube.

 

Fakty

V dňoch 17.-19.5.2013 sme absolvovali majstrovstvá mladších žiakov SR v basketbale  konané v Považskej Bystrici. Na záverečnom turnaji sme 3 zápasy prehrali, 2 zápasy vyhrali, v konečnom poradí sme obsadili 4. miesto zo šiestich. Podrobné výsledky sú uvedené na inom mieste.

 

Za tvrdú prácu sladká odmena

Družstvo pracuje spolu tretí rok, skompletizované bolo v septembri 2011, kde bolo doplnené najmä vysokými chlapcami. V rámci možností sme /vedenie družstva a klubu/ sa snažili chlapcom vytvoriť tréningové a kádrové zabezpečenie najlepšie ako bolo možné.

V tomto roku sme absolvovali sústredenie, trénovali sme 4 x do týždňa, do tréningového procesu sme sa snažili zapracovať aj niektoré progresívne prvky, ako sú joga, rozvoj všeobecných telesných predpokladov. Ako jedni z mála snažíme sa aj o rozvoj hry podkošových hráčov.

 

Porovnávanie sa z najlepšími.

Od začiatku budovania družstva sme sa snažili porovnávať s lepšími, v tomto roku sa nám mimoriadne darilo, aj preto sme zaznamenali určitý výkonnostný skok. Keď sme počítali len „ťažké zápasy“ /my sme za také považovali výhru maximálne do 10 bodov a prehru o hocikoľko – aj o 60 bodov/, bolo ich v tejto sezóne 23 – pre zaujímavosť dlhodobá súťaž nám ich poskytla len 8. Ostatné sme zabezpečili na 1 domácom a 3 vonkajších turnajoch včítane majstrovstiev SR. Mimo iných sme svoje sily zmerali so 4. a 6. družstvom ČR z roku 2012, s 2. družstvom ČR dievčat, prvými štyrmi družstvami 2012 v SR, dvomi družstvami so Srbska, všetkými silnými družstvami stredoslovenského kraja a na majstrovstvách SR 2013 sme si zahrali so všetkými najlepšími družstvami v SR 2013. Sme presvedčení, že len takto sa posúvame dopredu.

 

Podmienky na prácu.

Sú v Nitre veľmi ťažké, s istotou môžeme tvrdiť, že najhoršie zo  západoslovenského regiónu a najhoršie so všetkých účastníkov majstrovstiev SR.

V priebehu sezóny sme mali  3 tréningy v dĺžke 75 minút vo 2 malých telocvičniach, ktoré nevyhovovali žiadnym predpisom a ½ tréningu v hale SPÚ, kde minimálne dva z piatich TJ bolo zrušených z dôvodov mimo družstva.

Hraciu telocvičňu sme mali vo veľkej telocvični jednej zo ZŠ, kde sme netrénovali /a ani sme nechceli/, lebo v zime sme tam namerali aj 8 stupňov nad nulou. To sú podmienky, ktoré nie sú akceptovateľné zo zdravotných dôvodov ani našimi rodičmi, nehovoriac o súperoch.

Osobitným problémom sú „prázdniny“- jesenné, zimné, vianočné, polročné a jarné, kde mimo letných nie sme schopní zabezpečiť tréningový proces, lebo v školských telocvičniach sa cez prázdniny proste nekúri.

 

Trénerská filozofia.

Mám ju v niektorých veciach odlišnú od väčšinového.

1) Výber chlapcov

Oplatí sa aktívne hľadať somatotypy, súťaživých, rýchlych...nenechať to na „berieme, kto príde“. Chlapci v Nitre sú najmä futbalisti a hokejisti, ale  na konci 5. ročníku sa z týchto športov uvoľní množstvo šikovných aj vysokých chlapcov, z ktorých sa dá „vystrúhať“ basketbalista – v našom družstve je takých väčšina.

2) Rozvoj

S ohľadom na telesný stav súčasných detí a zároveň s prihliadnutím na najnovšie poznatky telesného vývoja detí, do dnešného dňa / a plánujeme rovnako aj v budúcej sezóne/ 1/3 tréningového času venujeme rozvoju všeobecných telesných schopností / frekvencia, dynamika dolných končatín, posilňovanie s vlastným telom, rozvoj centrálneho svalového korzetu, obratnosť.../ 1/3 rozvoju individuálnych útočných a obranných činností. A na našom výkone sa to odrazilo len pozitívne.

3) Posily zvonka

Sú rôzne názory, ja som za – obohatia naše družstvo aj my ich. My máme dvoch „externistov“, obidvaja sú produktom inej trénerskej filozofie, ale sú pre nás prínosom a dúfam, že aj my pre nich.

 

Poďakovanie dobrovoľníkom.

Záverom môjho malého zamyslenia sa nad družstvom U13 by som rád poďakoval všetkým prajníkom najmä z radov rodičov za pomoc, bez ktorej by sa táto práca  vôbec nedala vykonávať, mimoriadne družstvu pomohol p. Sáraz ako technický vedúci družstva a p. Jurík ako najsilnejší podporovateľ myšlienky vybudovania basketbalového centra pre chlapcov v Nitre.

Ing. Štefan Gabriel, tréner