Basketbalový klub mládeže Nitry

BKM SPU NITRA

Železničiarska 15
Nitra
94901
Instagram: @bkmspunitra

bkmspunr@gmail.com

Na slovíčko so športovým riaditeľom Martinom Blahom

22.05.2024 08:30
Vlani sme sa rozhodli, že je čas na zmenu. Čas prebudovať, preorganizovať našu basketbalovú akadémiu, nájsť systematickosť a posunúť seba aj našu mládež vyššie. Vsadili sme teda na skutočnú kvalitu a premyslenú víziu. Naše rady rozšíril tréner, ktorého tréningovým procesom prešli viaceré známe mená slovenského basketbalu. Rodák z Hornej Nirty, ktorý sa venoval aj práci v extraligovom či mládežnickom klube v domácej Prievidzi. Svoje skúsenosti zozbieral aj v pôsobení v zahraničí. Angažmá mal v Česku, susednom Maďarsku či pre nás netradičnej, ale o to zaujímavejšej Saudskej Arábií. Pod Zobor prišiel s jasným cieľom, a to postupne v mladých hráčoch budovať sebavedomie, návyky skutočných šampiónov a dôveru v samých seba. Mimo ihrísk zas vytvoriť komunitu, ktorá spája a žije aj basketbalom. V tomto súťažnom ročníku bol "kormidelníkom" našich juniorov a zároveň aj družstva žiakov. Nitra je jeho pôsobiskom už druhú sezónu, preto sme ho oslovili s cieľom zistiť ako postupujeme, čo vylepšiť a ako ďalej.
                    

Martin, v našom klube máš za sebou druhú sezónu. Ako si spokojný s jeho chodom? Čo je ešte potrebné vylepšiť a ako na to?

S doterajším chodom klubu som veľmi spokojný, pretože ideme zdravým, rozumným a progresívnym smerom a to najmä vďaka tomu, že sa tu stretla skupina zanietených ľudí, ktorí neustále hľadajú spôsoby ako sa veci môžu a dajú zlepšovať a nie naopak. Za to som nesmierne vďačný. Máme jasne nastavenú kultúru a ciele, a za nimi si všetci spoločne ideme. Vždy je čo zlepšovať, najmä ak vnímate basketbal celosvetovo a máte ambíciu sa približovať týmto globálnym úrovniam. Dosahovať vysoké štandardy je náročné, ak však po tom silno túžite, v skutočnosti na tom aj efektívne deň čo deň pracujete a smerujete do toho všetku svoju koncentráciu a energiu, tak tá zdanlivá náročnosť sa mení na životnú radosť. Vzhľadom na to aké skvelé ľudské charaktery a medziľudské vzťahy v klube panujú, tak nemám obavy o jeho ďalší posun vpred. Samozrejme, musí nás byť čoraz viac a viac.

                    

Ako tréner si mal v tejto sezóne pod taktovkou družstvo žiakov aj juniorov. Ako hodnotíš sezónu oboch celkov? 

Progresívne. Chlapci dostali opäť možnosť sa veľa naučiť na ihrisku aj mimo neho, z čoho môžu čerpať do života a ďalšej sezóny. Verím, že nadobudnuté znalosti a zručnosti aj správne využijú a spoločne budeme rásť.

                    

Počas sezóny naše štruktúry posilnil profesionálny tréner Krunoslav Krajnović. Aký je jeho prínos pre klub? 

Jeho prínos pre klub a hlavne hráčov je veľký, preto sme si ho vybrali. Ako som povedal v deň keď podpísal zmluvu, sme vďační, že sa k nám pridal, pretože to je typ trénera, ktorý chceme, ktorý si vyžaduje naša nová kultúra a hlavne typ trénera, ktorý si vyžadujú všetci ambiciózni a súťaživí hráči. Tí hráči, ktorí to s basketbalom myslia úprimne vážne, majú v sebe mentalitu víťazov, sú na seba nároční, presne vedia čo chcú, nevadí im tráviť čas v telocvični s jasným životným cieľom a priam si vyžadujú, aby z nich tréneri žmýkali každý deň maximum. Od takýchto hráčov máme len a len skvelú spätnú väzbu na jeho osobu. Kruno z nich dokáže dostať to najlepšie a posunúť ich vyššie, o tom niet pochýb. Takýchto trénerov a hlavne hráčov potrebujeme a hľadáme, pretože iba s takýmito povahami môžeme dosahovať stanovené cielea posúvať hráčov a meno klubu na vyššiu úroveň. Som rád, že je našou súčasťou, má našu plnú dôveru a verím, že spoločne vybudujeme to, čo sme si stanovili.

                   
Počas sezóny sa zúčastňujete trénerských školení. Čo podľa teba nesmie chýbať kvalitným trénerom? 

Fuuu... Množstvo vecí... Ľudská, osobnostná a trénerská kvalita. Vysoká úroveň znalostí, zručností, skúsenosti. Chuť zlepšovať seba a hráčov, ochota pomáhať druhým stávať sa lepšími. Charakter a charizma. Víťazná mentalita, súťaživá povaha, vášeň a láska pre to čo robí. Empatia, energia. Trpezlivosť. Pracovitosť a profesionalita. Schopnosti zaujať a viesť úspešným smerom kolektívy zložené z rôznych a rozdielnych pováh a kultúr. A veľa, veľa ďaľších... Nie je to sranda. Kvalitný tréner je pre športovca životné šťastie.

                    

Hráč nášho klubu Leo Šutka získal s družstvom MBA Prievidza titul majstra SR a víťazstvo v EYBL, s Interom Bratislava zase ovládol CEYBL, pričom na všetkých finálových turnajoch sa dostal do All-Star tímov. Ty, ako jeho tréner,  ako hodnotíš tento úspech a jeho hráčsky potenciál?
 
Vyhrať za jednu sezónu 3 súťaže, z toho dve medzinárodné a pričiniť sa o to na finálových turnajoch výkonmi na úrovni All-Star tímov je niečo jedinečné a obdivuhodné. Za to akým spôsobom Leo na ihrisku i mimo neho reprezentoval našu klubovú kultúru a všetky tie skúsenosti, zážitky, úspechy, ktoré túto sezónu nadobudol a dosiahol sme úprimne radi, vážime si to, gratulujeme mu a prajeme, aby sa neustále zlepšoval a podobné úspechy sa neskôr u neho opakovali aj v seniorskej kategórií. Potenciál tam je, aby však neostalo iba pri ňom nesmieme zabúdať na náš jasný, primárny a dlhodobý cieľ a tým je výchovať skvelého človeka, osobnosť a lídra nie len do budúceho športového, ale aj spoločenského života. Hráča, ktorý bude po všetkých potrebných stránkach v budúcnosti ako vzorný profesionálny basketbalista pripravený pomáhať národnému tímu dosahovať skvelé výkony a výsledky. Hráča, ktorý vďaka schopnostiam, znalostiam a zvykom, ktoré tvrdou prácou nadobudol v mladom veku, dokáže uživiť seba, svoju rodinu a žiť šťastný život. Je veľa hráčov, ktorí majú plnú detskú izbu trofejí zo žiackych kategórií a neskôr sa vytratili z basketbalovej mapy, pretože sa uspokojili, prestali na sebe pracovať alebo moc skoro fyzicky akcelerovali. Tomuto chceme predísť a na to sa musíme sústrediť a hráčov pripravovať. Verím, že jeho kariéra pôjde zdravým a úspešným smerom. Sme tu, aby sme mu v tom pomohli.

                     

Je podľa teba dôležitá konfrontácia na takejto medzinárodnej scéne, čo to prináša? Plánuje sa aj náš klub vydať s nejakou kategóriou touto cestou? 

Je nesmierne dôležitá, nakoľko prináša množstvo vysoko užitočných benefitov, skúseností a zážitkov pre hráčov, nielen do ich športového, ale aj životného rastu. V prípade, že nadobudneme potrebnú kvalitu a budeme na to pripravení, tak určite áno. 

Aké sú ciele do najbližšej doby a budúcej sezóny?

Momentálne sme v štádiu príprav všetkého potrebného, čo sme si zadali do budúcna ako aj najbližšej sezóny. Je toho dosť. Ako nová značka sa chceme prezentovať, čo možno najlepším spôsobom, na základe našich vlastných štandardov. Opäť sa posunúť, čo možno najviac smerom vpred a prilákať čo možno najviac hráčov, ktorí zmýšľajú rovnako. Vrátim sa aj k tomu čo som povedal na začiatku. Cieľom je, aby v klube pracovalo čo najviac osôb, ktoré sa plne stotožňujú s nastavenou kultúrou, cieľmi a budú vybraným hráčom pomáhať dosahovať ich životné ciele a sny. Chceme byť klubom rozvojovým, ktorý dokáže mladým hráčom zabezpečiť všetko potrebné pre ich úspešný športový, študijný a spoločenský rast.

                      

Zároveň stále prebiehajú výbery do družstiev U17-U23. Prečo by sa mali hráči rozhodnúť, prísť práve k nám?

Áno, do piatku 28.6.2024 sa k nám môže prísť ukázať každý nadaný a pracovitý basketbalista, ktorý to s týmto krásnym a celosvetovo veľmi populárnym športom myslí vážne a chce v ňom dosiahnuť v rámci svojich možností najviac ako sa len dá. A prečo by sa mali pridať práve k nám? Pretože hráčom, ktorých si vyberieme a oni si vyberú náš projekt, ponúkame kultúru, zázemie a podmienky na ihrisku i mimo neho, v ktorých môžu naplno rozviť svoj potenciál a posunúť sa v kariére a živote do ešte lepších sfér.

Počas rozhovoru si viackrát spomenul slovíčko spoločne...

Hmmm, áno...  Viacero slov som spomenul viackrát, ako aj kultúra alebo cieľ. Sú to slová nesmierne dôležité pre úspešnú realizáciu našich vízií, preto sa k ním vraciam a vštepujeme ich aj chalanom. Presne tak ako im neustále zdôrazňujeme, že basketbal je kolektívny šport a iba spolu môžeme dosiahnuť viac. To platí aj pre nás trénerov, vedenie klubu či rodičov. Každý si musí uvedomovať kolektívnu zodpovednosť. Stratím loptu ja, stratili sme ju všetci a všetci sa musíme zanietene vrátiť naspäť do obrany a získať ju späť, v dobrom aj zlom spolu. A ak hráči, tréneri, vedenie klubu, partneri a rodičia budú mať spoločný cieľ, tak z toho vznikajú väčšinou nezabudnuteľné veci. Veci, na ktoré budeme spoločne hrdí, na ktoré budeme s radosť spomínať,a z ktorých budú ťažiť všetci, čo pridali ruku k dielu. U nás je ten cieľ jasný, spomenul som ho dnes niekoľkokrát -vychovávať skvelých, rešpektovaných a žiadaných ľudí.                      

Chcel by si na záver ešte niečo dodať?

Rád by som poďakoval absolútne všetkým ľuďom a partnerom, ktorí pri nás stoja, neúnavne nás podporujú a neustále hľadajú spôsoby ako nám pomôcť stávať sa lepšími. Taktiež všetkým klubom, s ktorými sme túto sezónu spolupracovali. Srdečná vďaka.

Martin, ďakujeme za progresívny čas strávený s tebou.

Rovnako ďakujem, vážim si to.

 

Autor a foto: Daniela Okošová