Basketbalový klub mládeže Nitry

BKM SPU NITRA

Železničiarska 15
Nitra
94901
Instagram: @bkmspunitra

bkmspunr@gmail.com

Marek Mäsiar: Ciele máme tie navyššie

11.10.2021 09:10

Kapitánovi Nitranov Marekovi Mäsiarovi “prischla“ 35-ka na drese ešte v sezóne 2018/2019, kedy sa pripojil k družstvu spod Zobora z bratislavskej Karlovky. Svojou hrou sa hneď zaradil medzi lídrov nášho družstva. Ako hodnotí odchovanec prievidzského basketbalu svoje doterajšie pôsobenie v  Nitre a okolnosti pred štartom novej sezóny? 

Aké boli tvoje basketbalové začiatky?

S basketbalom som začal v deviatich rokoch. Pôvodne som ho nechcel hrávať. Prihlásil ma    naň otec, ktorý vtedy pracoval pre prievidzský basketbal. Chcel, aby som sa venoval športu a mať ma pod drobnohľadom. Začiatky boli pre mňa ťažké. Nemal som k basketbalu vzťah a nebavilo ma to. Všetko sa zmenilo cca po roku. 

Čo považuješ za svoj doterajší najväčší basketbalový úspech?

Asi účasť vo všetkých mládežníckych reprezentáciách. Vždy, keď som dostal pozvánku som   sa dostal aj do finálnej dvanástky a nebol „len do počtu“. Zároveň aj účasť na Majstrovstvách sveta stredných škôl na Cypre, kde sme si merali sily so súpermi z rôznych krajín. 

Okúsil si aj najvyššiu súťaž. V čom je podľa teba najväčší rozdiel medzi našou súťažou a SBL?

Jednoznačne v pripravenosti tímov. Fyzická stránka, kondícia, rýchlosť, basketbalová pripravenosť, vyspelosť a skúsenosti hráčov i trénerov, to všetko v našej súťaží chýba. 1.liga je poloprofesionálna súťaž, čo je viditeľný rozdiel. Zároveň tu nepôsobia zahraniční hráči, čo by možno bola aj celkom zaujímavá konfrontácia.

Po takmer roku sa vraciame (dúfajme) do tréningového a zápasového kolotoča. Je náročné pre hráča vrátiť sa po takejto pauze späť?

Pre mňa to až tak náročné nie je. Pripravoval som aj počas covidového obdobia. Ak to podmienky dovolili trénovali sme s chalanmi aj individuálne v Prievidzi. Hoci sa odohral vlani len jeden zápas, rátali sme aj s možnosťou, že sa súťaž môže obnoviť, tým pádom sme nepoľavili

Si jedným z najdlhšie pôsobiacich hráčov v prvoligovej Nitre. Ako hodnotíš svoje pôsobenie a prácu v klube?

Popravde až teraz som si uvedomil, že asi to tak bude. Prvá sezóna po príchode z Karlovky bola pre mňa dobrá. Horšie to bolo v tej nasledujúcej. Zranil som sa a mal ťažšie problémy s platničkami. Následne sa takmer rol a pol nehralo. Mám pocit, že som tu dve sezóny a nie takmer štyri roky. Sám seba hodnotiť veľmi nechcem, na to sú tu iní. V klube som spokojný, som tu rád a budem tu hrať, kým ma basketbal neprestane baviť. Všetko čo sa tu dohodne a povie sa dodrží, čo si vážim. Na klub ako taký nemôžem povedať nič zlé. 

V rámci prípravy ste absolvovali aj náročný turnaj v Handlovej, kde ste si zmerali sily so súpermi iného „rangu“. Aký dojem na tebe či družstve zanechali?

A tak neboli to naše prvé vysoké prehry od kvalitného súpera. Pamätáme si Lučenec J Bolo vidieť, že extraligové mančafty sú zohraté, nabité skúsenosťami. Trénujú spolu dva mesiace. My sme absolvovali dokopy asi päť plnohodnotných tréningov. Ukázalo nám to, že nám chýba hlavne kondičná pripravenosť. Určite je to však skúsenosť. Jeden zápas nám dá viac ako niekoľko tréningov. Tiež by som uvítal väčšie množstvo tréningov, ale nám to na našu súťaž stačí. 

Už v nedeľu štartuje nová sezóna. Aké máte v družstve stanovené ciele?

Tak ciele sú vždy najvyššie. Nebudem skromný. Chceli by sme vyhrať. Stretli sme sa tu partia, ktorá si ešte určite raz chce zahrať aj extraligu, ale vedenie stále nič. 

V tejto sezóne sa zmenil systém súťaže. V hre je baráž o extraligu. Je toto podľa teba krok, ktorým sa stane 1.liga mužov atraktívnejšou?

Pre fanúšikov prvoligových tímov možno áno. Ja som osobne za  tento krok rád. Je tu možnosť sa konfrontovať s najvyššou súťažou, porovnať si sily. Hlavne my prvoligové kluby v tom určite vidíme väčší zmysel a cieľ. Extraligové tímy pravdepodobne nie. Baráž bola súčasťou ligy, tak prečo nie.   

Ako si už spomenul 1.liga je poloprofesionálna súťaž. Pre teba osobne je náročné skĺbiť prácu a basketbal?

Znie to náročne po práci dochádzať trikrát do Nitry na tréning, ale už som si zvykol a mal šťastie, že mi to nadriadený umožňuje. Mal som to podobne aj popri štúdiu a pôsobení v extralige, kde som po prednáškach absolvoval zápasy. 

 

Text,foto: Daniela O.