Basketbalový klub mládeže Nitry

BKM SPU NITRA

Železničiarska 15
Nitra
94901
Instagram: @bkmspunitra

bkmspunr@gmail.com

Marek Foltín: Vždy chcem podať čo najlepší výkon

26.10.2021 08:59

Odchovanec nitrianskeho basketbalu Marek Foltín je hráčom, ktorý si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami a ešte v mladom veku plnohodnotne zapadol medzi družstvo mužov. Nitriansky rozohrávač si svojim ambicióznym prístupom momentálne užíva debut v extraligovom klube BC Komárno.  Aké boli jeho začiatky a čo má ešte tento mladík z Klokočiny v pláne?   

V našej basketbalovej akadémií si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami. Ako si spomínaš na svoje začiatky?

Na začiatky spomínam veľmi rád. Veľká vďaka patrí môjmu bratovi, ktorý ma inšpiroval a myslím si, že aj priviedol k tomuto športu.  Na začiatok v klube si spomínam, ako sme sa partia mlaďasov stretli na ZŠ Benková, kde nás začal trénovať Peter Zákopčan. Od začiatku som sa tu cítil veľmi dobre.

Práve s družstvom okolo Peťa Zákopčana ste vytvorili výbornú partiu, ktorá má za sebou aj nejaké tie klubové úspechy. Čo ti dali tieto roky?

Myslím si, že takúto partiu ako sme mali my, nevytvorí hocikto. V prvom rade som veľmi vďačný za prístup trénera Zákopčana, ktorý bol na nás po celý ten čas výborný a tým si nás získal. Za druhé ďakujem za chalanov z nášho vtedajšieho družstva. Dali mi veľa do života. Zažili sme spolu mnoho či už dobrého alebo zlého. Ostali sme spolu ako rodina až do konca.

Ktorú kategóriu považuješ možno za takú pre teba najťažšiu skúšku?

Asi prvý rok s trénerom Róbertom Andom, keď som hral ak si dobre spomínam za jeho vtedajšie družstvo kadetov. Počas tejto sezóny som hral s aj proti starším a lepším hráčom, kvôli tomu bolo pre mňa náročné  sa presadiť.   

Reprezentoval si Slovensko, ale aj na iných turnajoch. Ktorý bol pre teba najväčším zážitkom, a naopak je niečo na čo nerád spomínaš?

Najväčším zážitkom bol pre mňa turnaj v Sarajeve. Boli to Majstrovstvá Európy. Našim trénerom bol Martin Blaho, ktorý vytvoril výborný tím mladých basketbalistov.  Nie len počas turnaja, ale už cez prípravu sme toho zažili naozaj veľa. Na čo nerád spomínam? Tak na to ešte odpoveď nemám.:)

 

Už ako kadet Nitry si sa pripojil k nášmu prvoligovému družstvo. Je ťažké pre mladé

ho hráča presadiť sa medzi mužmi a získať si ich rešpekt a dôveru u trénera?

Určite je to ťažké. Bol som len kadet a bojovať v osobných súbojoch s o 15 rokov staršími hráčmi nie je vôbec jednoduché. O budovanie rešpektu v družstve mi po pravde veľmi nešlo. Sústredil som sa hlavne na to, aby s

om 

podal čo najlepší výkon  či už na tréningu alebo v zápase. To uspeje aj u trénera.

V družstve mužov už máte za sebou úvodný zápas. Ako hodnotíš duel s Košicami?

Som rád, že sme vstúpili do sezóny výhrou. Myslím si, že tento tím je dobrý. Máme skúsených hráčov, ale potrebujeme ešte nejaký čas na doladenie či už v obrane alebo útoku.     

Momentálne si užívaš premiéru na extraligových palubovkách. Ako si spokojný v Komárne?

Pôsobenie v Komárne si užívam najviac ako sa dá. Podmienky sú výborné. Rovnako aj vedenie či samotní hráči. Je to pre mňa obrovská skúsenosť aj výzva. Mojim cieľom je sa zdokonaľovať a podávať čo najlepší výkon, aby som dokázal iným aj sebe, že na to mám.   

 

Text a foto: Daniela O.