Basketbalový klub mládeže Nitry

BKM SPU NITRA

Železničiarska 15
Nitra
94901
Instagram: @bkmspunitra

bkmspunr@gmail.com

Jozef Huljak: K basketbalu som si našiel cestu sám

23.01.2022 21:16

Pozícia rozohrávača Nitry je aj na pleciach Jozefa Huljaka. Huli, ako ho familiárne nazývame, to s nami „ťahá“ už tretiu sezónu. Oblieka si dres s číslom 15 a basketbalové skúsenosti získaval počas pôsobenia v rodnej Prievidzi či Nemecku. Pod Zoborom tento 22-ročný hráč zároveň aj študuje pričom jeho „almou mater“ je Univerzita Konštantína filozofa. Ako začínal či aké ma ciele?  

Ako si spomínaš na svoje basketbalové začiatky?

Najskôr som sa venoval futbalu. S basketbalom som začínal asi vo štvrtom ročníku u nás v Prievidzi na základnej škole. V piatom ročníku som už bol v športovej triede. K basketbalu ma nikto nenútil, aj napriek tomu, že otec basketbal hrával. Našiel som si k tomuto športu cestu sám a preto ma to od začiatku veľmi bavilo.

Kde všade si pôsobil?

Moja kariéra začala v Prievidzi, kde som prešiel mládežníckymi kategóriami po kadetov a pôsobil som aj domácom družstve mužov.

Potom som šiel na basketbalovú akadémiu do Mníchova, kde som bol vyše roka. Po návrate na Slovensko som sa pripojil k mužskému tímu Handlovej, popritom som aj hosťoval v 1. lige mužov za Žiar nad Hronom.

Čo považuješ za svoj doterajší najväčší úspech?

Asi možnosť byť v reprezentačných mládežníckych tímoch Slovenska. Zároveň si však cením aj účasť v seniorskom tíme Prievidze, ktorá získala majstrovský titul, či 4.miesto v nemeckej Bundeslige, ale aj účasť v medzinárodných turnajoch.

Čo ťa motivuje k lepším výkonom?

Momentálne je to asi to, že vôbec môžeme byť v telocvični. Nikdy nevieme, kedy nám v aktuálnej situácií opäť zmenia podmienky. Takže som rád, že vôbec môžeme znovu hrať.

Aktuálne vyhrať prvoligový titul s Nitrou. Nakoľko je situácia okolo koronavírusu  vážna a všetko sa stále mení, potrebujeme hlavne čo najdlhšie hrať. Dávať si pozor a byť zdravý to je najdôležitejšie.

Okrem basketbalu sa v Nitre zároveň venuješ aj štúdiu na univerzite. Čo konkrétne a ako zvládaš skĺbiť štúdium, tréningy a zápasy?

Študujem politológiu na Univerzite Konštantína filozofa. Skĺbiť to všetko dokopy zvládam. Už som zvyknutý. Keď som pôsobil v Nemecku, tak som mal individuálny študijný plán. V Nitre ak potrebujem uprednostniť basketbal na úkor školy mi vychádzajú v ústrety, za čo som vďačný.

Liga pokračuje nedeľným zápasom po ďalšej vynútenej dvojmesačnej kovidovej pauze. Čo považuješ za najväčší nedostatok týchto prerušení?

Bude náročné nastúpiť do rozbehnutého vlaku. V Nitre sme začali sezónu výborne. Odohrali sme päť stretnutí a všetky sme vyhrali. Tým, že po zápase s Petržalkou nasledoval lockdown, počas ktorého sme nemohli ani trénovať, budeme začínať akoby odznova.

Naším najbližším súperom bude Žiar nad Hronom. Čo očakávaš od tohto stretnutia a na čo si dávať pozor?  

Obe družstvá sme v rovnakej pozícií. Uvidíme komu pauza pomôže a naopak komu uškodí. Žiar ma skúseného trénera aj hráčov, ktorí majú skúsenosti s extraligou. Bude to určite náročný zápas. My musíme hrať svoju hru, rešpektovať pokyny a taktiku trénera. Pokúsime sa vyhrať a nadviazať na víťaznú vlnu.     

Text a foto: Daniela O.